top of page
Søk
  • ttr

Steintaket på torvhuset

Steintaket som etableres på torvhuset er en eldgammel måte å få et bestandigt hustak. På den tid da dette torvhuset ble bygget, var det få alternativer til taktekke. Det kunne være torvtak eller steintak på torvhusene. Bøndene var ikke bemidlet til andre tak, og det var tross alt laget for å tørke torv som skulle brukes til brensel i stedet for ved. Det var ikke mye skog som kunne brukes til brensel i den tid. Det ble brukt til byggematerialer. På bygdene i nærområdet var steintak mye brukt på driftsbygninger som løe, potetkjeller, naust skjeneflorer og torvhus.


Det var om å gjøre å bygge billig og godt. Stein varer lenge selv om det forvitrer over tid. De brukte mange timer på arbeidet og bare de slapp utgifter var det ok.


Her potetkjeller på Fromreide hos Birger Fromreide. Et av svært få hus med steintak som ennå er helt og tett.


I Øygarden brukte de samme byggeskikk. Her et nøst fra Herdlevær(Foto: Terje Haugland)

Vi er en gjeng som holder på å restaurere torvhuset i Siglingavatnet Fritidspark og vi valgte tidlig at det skulle steintak på dette doble torvhuset.

Når tak har brutt sammen, har det i nyere tid blitt byttet til annet taktekke og steinen blitt enten knust eller stuet vekk. Vi har vært så heldig at vi har fått stein hos gårdeiere som har tatt vare på gamle tak. Vi er svært takknemlig for at vi har kunnet gjennbruke disse steinene og at det nå kan være til allmenn skue.


Tidligere var det trolig dører i fronten, men siden dette nå er tenkt å få et annet bruksmønster har vi valgt at det blir slik det fremstår. Byggverket er ikke ferdigstilt, men vi satser på å ferdigstille når smittefaren avtar.

591 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Barnelærdom

Nå har vi erfart at barna har ryddet etter foreldregenerasjonen, både med hundeskit, snus og til og med hasj i Siglingavatnet Friluftspark. Barna har fått mye kred for arbeidet de har gjort i løypen.

bottom of page