top of page
Søk
Forfatterens bildeTtr

Endelig avklart

Kløftasteienen på Åsebø har vært gjenstand for mange spekulasjoner. Grensestein, forlagt etter veibygging i området, lyn som har truffet og delt den er teorier som har blitt servert. Det har også blitt stilt spørsmål om når den ble satt der. Teoriene spriker stort i tidsangivelse. Uten noen nærere visdom om denne steinen, måtte vi undersøke hva som var fakta. På Askøy er vi så heldig at vi har en professor som kan avklare den historiske delen av dette. Haakon Fossen ved Universitetet i Bergen har sett på steinen og sier:

Det er en skifrig amfibolitt. Den er ganske grovkornet, og er derfor trolig en deformert dypbergart (smelte som har størknet i jordskorpen, altså under overflaten). Det finnes mye amfibolitt i nærheten. Selv om mye er litt mer finkornete varianter fins det også slike bergarter i et belte som strekker seg langs Askøy (brun farge på kartet). Den største forekomsten finnes lenger sør (“Gabbro” på kartet), men den er bare skifrig langs grensen mot gneisen rundt. Begge disse brunlige sonene (brun refererer til kartet – bergarten selv er består av sort amfibol med hvit plagioklas i forskjellig mengde). Oppsummert er det sannsynlig at bergarten kommer fra Askøy, ett eller annet sted fra de brunlige feltene på kartet. Det var isen som rev den løs, og isbevegelsen var dominerende mot vest. Dermed er den trolig ikke flyttet så langt, og trolig ikke lenger enn fra Askevatnet.

Det nevnes tidspunkt for plassering av blokken som et viktig poeng. Blokken ble trolig plassert der under siste isfremstøt for 11 600 år siden. Da ble også den flate delen av Herdla dannet som et delta i forkant av isbreen. 

Vedlagte kart viser hvor langt isfronten beveget seg mot vest den gang. Pilene viser retningen på isbevegelsen, som er vestover over Askøy. Det er spesielt at blokken er stilt på høykant, men den har trolig sprukket opp (mer) etter at isen har smeltet. 

717 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page